post-title Učiteľstvo v „Krajine tisíc a jednej noci“

Učiteľstvo v „Krajine tisíc a jednej noci“

Učiteľstvo v „Krajine tisíc a jednej noci“

 ROZSIANI PO ŚWIECIE 

Narodila som sa v poľsko-slovenskej rodine. Ako dieťa som vždy tužila spoznávať svet, no zároveň som sa chcela stať i učiteľkou. Netušiac, že sa tieto dve veci budú v mojom živote dať perfektne skĺbiť, som si na vysokej škole vybrala učiteľstvo anglického jazyka. Okrem toho, že ma anglický jazyk priviedol na 15 rokov do krajiny svojho pôvodu – Anglicka, zavial ma aj do úplné nečakanej destinácie – Spojených Arabských Emirátov.

 

Ako to všetko začalo

Bolo to v roku 2012, kedy mi septembrová dovolenka na pláži pri Stredozem­nom mori vnukla myšlienku: „Načo sa vracať do európskej zimy? Nebolo by oveľa lepšie žiť v exotike kde je stále teplo a k tomu mať len na skok k moru? Aké nádherné by bolo pozerať sa na palmy slnkom zaliatu modrú oblohu dlhšie ako len dva týždne v júli a auguste!“.

Kolegyňa vždy spomínala Dubaj ako ideálne miesto, kde neprestáva svietiť slnko a teploty v zime neklesnú pod 25 stupňov, a tak som sa po príchode domov z dovolenky pustila do intenzívneho hľadania. Svoj životopis som zaslala snáď aj stovke potenciálnych za­mestnávateľov priamo v Spojených Arab­ských Emirátoch, ako aj agentúram zameriavajúcim sa na pracovné príležitosti pre učiteľov angličtiny.

 

Skúšky

Čuduj sa svete, neuplynul ani mesiac a dostala som odpoveď z Kanady: „Áno, Stredná technická škola v Abu Dhabi hľadá anglického učiteľa s niekoľkoročnymi skúsenosťami“. Po pracovnom pohovore cez Skype mi bolo po­vedané, že po prvom úspešne absolvovanom kole som pozvaná na pohovor v Man­che­stri, ktorý bude vedený priamo riaditeľom a administratívnymi pracovníkmi menovanej školy.

So zmiešanými pocitmi a trochu trémou som sa vybrala na tri dni do Manchestru, kde som musela podstúpiť písomnú aj ústnu výberovú skúšku. Odpoveď prišla po štyroch týždňoch a bola som veľmi nadšená. Manželovi som hneď oznámila: „Podarilo sa! V januári balíme kufre a ide sa do Abu Dhabi!”.

 

Po prílete

Let s Etihad Airways bol príjemným zážitkom, i keď sa mi v hlave premietali rôzne myšlienky: „Ako som si mohla vybrať krajinu, v ktorej som nikdy predtým nebola? Ako to len budeme sami dvaja s manželom zvládať? Nemala som sa naučiť aspoň trochu po arabsky? Čo ak budeme mať problém sa dohovoriť? Čo ak sa nám nebude páčiť nová a tak odlišná kultúra?“.

Pohľad z výšky na blikajúce farebné svetlá, mrakodrapy a nalinkované bulváre Abu Dhabi vo mne hneď vzbudili zvedavosť. Príjemné privítanie na letisku a cesta do hotela, zabezpečeného školou rozptýlili akékoľvek pochybnosti. Anglicky ho­vorí takmer každý a nápisy na cestných tabuliach, obchodoch, bankách, prakticky všade sú dvojjazyčné. Svoje začia­tky v Emirátoch môžem popísať ako očakávanie veľkého kultúrneho šoku, ktorý sa nekonal!

Dievčenská škola

Po našej úvodnej krátkej dovolenke v hoteli bol čas na orientáciu v škole pria­mo v centre Abu Dhabi. Je to dievčenská škola, kde sa študentky svojimi ambíciami a schopnosťami len málo odlišujú od európskych tínedžerov. Bledomodré školské uniformy perfektne ladiace so ‘sheilami’ a v rukách namiesto kníh iPad.

Škola sa pýši tým, že je ‘bezpapierovym’ prostredím a štú­dium sa uskutočňuje prostredníctvom modernej technológie. Moja práca sa zameriava na využívanie najnovších aplikácii pre efektívnu výučbu anglického jazyka. Študentky počas hodín angli­čtiny využívajú nielen tradičnú komunikatívnu metódu, ale sa aktívne zapájajú tvorením projektov na iPad formou filmov, slideshow, kresieb, prezentácii a kvízov.

 

Po piatich rokoch úplné ako doma

Píše sa rok 2018 a ja som úplne zapadla do emirátskej komunity expatov, ktorá sa nenásilne prelína s domácou arabskou komunitou. Emirátčania sú voči nám nesmierne zdvorilí a tolerantní. Kolegyne v škole sú rôznych národnosti, ba dokonca aj poľskej! Neučia len angličtinu, ale aj mediálny dizajn a mnoho z nich je úspešných aj v oblasti IT.

Pravidelne sa stretávame a Poľské veľ­vyslanectvo v Abu Dhabi ich tiež pozýva na svoje akcie akými sú vianočné po­se­denia, rozhovory s veľ­vyslancom a ná­rodné oslavy. Je to krásny príklad ostatným veľ­vyslanectvám, ktoré takéto tradície nemajú.

Abu Dhabi je po piatich rokoch ne­pochybne našim druhým domovom, na­ro­dil sa nám tu aj náš syn, ktorý pred ­nedávnom oslávil svoje tretie narodeniny, a ktorému na pase vždy bude hrdo figurovať miesto narodenia: Dubaj.

Starostlivosť

Spojené arabské emiráty majú kvalitnú zdravotnícku starostlivosť. Náš chlapček tu navštevuje súkromnú škôlku, ktorú zbožňuje. Školstvo je tu tiež na vysokej úrovni, a tak sa s manželom nevieme dočkať, kedy naša ratolesť vnikne do tajov vzdelávania. Emirátska vláda sa príkladne stará o svojich občanov.

Poskytuje im vynikajúce sociálne zabezpečenie a rôzne výhody vo forme bez­úroč­ných pôžičiek, prednostne právo pri výberovom konaní do za­mestnania, novomanželské finanč­né prí­spevky, bezplatné vzdelanie, či školské pomôcky. Výborné plato­vé podmienky pre expatov sú nepo­rovna­teľné s vyspelými krajinami.

 

Turisticky magnet

Abu Dhabi poskytuje fantastické príležitostí na oddych a kultúru. Ko­ná sa tu pravidelne svetová Formula 1, sú tu pláže, zábavné centra pre deti i dospelých ako Ferrari World či Warner Brothers, koncertné haly, zelené plochy a parky, supermoder­né nákupné centra, najväčší akvapark na svete Yas Waterworld. Pred nedávnom tu otvorili i múzeum Louvre Abu Dhabi.

Spo­znávanie domácej kultúry sa nesie v znamení ‘Jeep safari’, kde sa návštevníci môžu nabažiť adrenalí­novou jazdou pieskovými dunami v tunajšej púšti, či odviezť sa na ťavách. Milovníci chutných datlí si ich môžu odtrhnúť priamo zo stromu. Treba tiež na­vštíviť dych vyrážajúcu Mešitu Šej­ka Zayeda. Abu Dhabi je len na skok do Dubaja, kde sa otvára ďalší svet pracovných možností a zábavy.

 

Všetko vždy nemôže byť naj

Ak by som sa mala úprimne zame­rať na negatíva spojené so životom v tejto krajine, musím určite spo­me­núť závratne vysoké ceny nájomného, vysoko prašné prostredie a nízku kvalitu vzduchu. S manže­lom milujeme teplo a Emirátske dve oficiálne sezóny – leto a horúce leto, predsa len teploty okolo 50 stupňov a vysoká vlhkosť vzduchu vedia otráviť život.

Púštnu búrku sme tu zažili niekoľkokrát, vtedy sa celé mesto zahalí do hmly žltého prachu, viditeľnosť je 2 m a na tvári treba nosiť masku. Dve veci, ktoré nám tu chýbajú sú dážď a stretnutia s našou rodinou. Hoci v krajine 1000 a 1 noci je jedla na výber, predsa len snívame o typickom maminom nedeľ­nom obede.

 

Na záver

Po zvážení plusov a mínusov môjho pracovného pôsobenia v Abu Dhabi môžem zodpovedne skonštatovať, že pozitíva vysoko prevažujú negatíva a ja rozhodne svoje rozhodnutie presťahovať sa sem na dobu neurčitú neľutujem. Život v ma tu naučil, že odlišná kultúra krajiny predstavuje príležitosť niečo nové sa naučiť, zblížiť sa s ňou a lepšie ju pochopiť.

Beata Cigáňová, Abu Dhabi

MP 1/2018