post-title Ja som aj Poliak!

Ja som aj Poliak!

Ja som aj Poliak!

Určite ste si všimli, že nás čaká Sčítanie ľudu 2021. Tentokrát elektronické, a bude trvať viac než mesiac. Málokto však vie, že tentokrát pri určovaní národnosti budete mať tri možnosti: Buď sa k žiadnej národnosti neprihlásite (čo by bola škoda), vyberiete si jednu národnosť, alebo premiérovo sa môžete prihlásiť k dvom národnostiam!

My, malé štáty v strednej Európe, sme tradične národnostne silno premiešané. Stavím sa, že v každej rodine najneskôr do tretej generácie sa nájde niekto inej národnosti a sú územia, kde prevažujú národnostne zmiešané rodiny. V takých rodinách je otec napr. Slovák, matka Maďarka a deti?… Teraz sa môžu prihlásiť k obom národnostiam.

Na čo je to dobré? Starostlivosť štátu o národnostné menšiny sa priamo odvíja od počtu ľudí, ktorí sa k tej či onej národnosti hlásia. Čím viac ľudí poľskej národnosti, tým viac peňazí pre poľskú menšinu, projekty poľského klubu a teda pre Vás.

Nehanbite sa pre to priznať, že máte poľský pôvod, to neznamená, že nie ste dobrý Slovák. Priznajte svoj pôvod a príďte nám pomôcť urobiť niečo pre poľskú menšinu na Slovensku.

Áno, ja som aj Poliak!

Marek Berky
Predseda Poľského Klubu na Slovensku