post-title Priznajte svoj pôvod a príďte nám pomôcť

Priznajte svoj pôvod a príďte nám pomôcť

Priznajte svoj pôvod a príďte nám pomôcť

Určite ste si všimli, že ani nie o mesiac nás čaká Sčítanie ľudu 2021. Tentokrát elektronické, a bude trvať viac než mesiac. Málokto však vie, že tentokrát pri určovaní národnosti budete mať tri možnosti: Buď sa k žiadnej národnosti neprihlásite (čo by bola škoda), vyberiete si jednu národnosť, alebo premiérovo sa môžete prihlásiť k dvom národnostiam! (ak sa to dovtedy nezmení…)

My, malé štáty v strednej Európe, sme tradične národnostne silno premiešané. Stavím sa, že v každej rodine najneskôr do tretej generácie sa nájde niekto inej národnosti a sú územia, kde prevažujú národnostne zmiešané rodiny. V takých rodinách je otec napr. Slovák, matka Maďarka a deti? Teraz sa môžu prihlásiť k obom národnostiam.

Na čo je to dobré? Starostlivosť štátu o národnostné menšiny sa priamo odvíja od počtu ľudí, ktorí sa k tej či onej národnosti hlásia. Čím viac ľudí poľskej národnosti, tým viac peňazí pre poľskú menšinu.

Nehanbite sa preto priznať, že máte poľský pôvod, to neznamená, že nie ste dobrý Slovák. Priznajte svoj pôvod a príďte nám pomôcť urobiť niečo pre poľskú menšinu na Slovensku.

Marek Berky
Predseda Poľského Klubu na Slovensku