post-title Katarzyna Čuha – Z druhej strany objektívu

Katarzyna Čuha – Z druhej strany objektívu

Katarzyna Čuha – Z druhej strany objektívu

 VENI VIDI AMAVI 

Miłość do fotografii zaszczepił w niej tato. Brała udział w licznych kursach, plenerach i wystawach w rodzinnej Łodzi. Kiedy w 2004 roku zamieszkała w Irlandii, założyła In Focus – Dublin Photo Group, organizowała plenery i wystawy na terenie Irlandii. Uczestniczyła w znanych wystawach np. People’s Photography.

Podobnie było, gdy zamieszkała w 2010 roku we Włoszech, gdzie założyła In Focus Circolo Fotografico. Wzięła udział w projekcie dla artystów Trentino, gdzie została doceniona przez krytyka sztuki oraz zachęcona do próbowania swych sił w „Vogue Italia” ze względu na rozpoznawalny własny styl portretowy. Portret oraz fotografia z lotu ptaka to jej największe pasje.

W 2017 roku zamieszkała wraz z mężem Słowakiem koło Preszowa. Tu na świat przyszła ich córka Ania. Pracuje w branży IT w Koszycach. Z wykształcenia jest dziennikarką.

 

Z drugiej strony obiektywu

Lásku k fotografii jej vštepil tato. Absolvovala početné kurzy a výstavy v rodnej Lodži. Keď sa v roku 2004 presťahovala do Írska, založila tam In Focus – Dublin Photo Group a organizovala exteriérové aj interiérové výstavy. Zúčastnila sa známych výstav, napr. People’s Photography.

Keď sa v roku 2010 presťahovala do Talianska, založila tam In Focus Circolo Fotografico. Zúčastnila sa projektu pre umelcov pod názvom Trentino, kde získala vysoké hodnotenie a povzbudili ju k tomu, aby si skúsila zmerať sily v rámci programu „Vogue Italia” pre rozpoznateľný vlastný štýl portrétovania. Portrét a fotografia z vtáčej perspektívy patria medzi jej najväčšie vášne.

V roku 2017 sa s manželom Slovákom presťahovala do regiónu Prešova. Tam sa narodila aj ich dcéra Ania. Pracuje v IT sektore v Košiciach. Vyštudovala žurnalistiku.

Foto: Grzegorz Mindowy

MP Veni, Vidi, Amavi 12/2023