post-title Poľské stopy v Bratislave

Poľské stopy v Bratislave

Poľské stopy v Bratislave

Neviem ako vy, ale ja pri všetkých cestách podvedome hľadám veci a súvislosti, ktoré sú spojené s Poľskom. Avšak nám takéto – pre nás blízke – stopy vlasti môžu chýbať, ak bývame v zahraničí už natrvalo. Niekedy to môže byť jednoduchšie, ak nás vietor zaveje do krajiny, ktorá je nám historicky blízka.

Zoberme si napríklad Budapešť. Tam nás každý druhý pamätník či pamätná tabuľa informujú o spoločných poľsko-maďarských osudoch. Spoloční vládcovia, generál Bem, povstalci – niekedy môžeme mať až pocit, že sme z Poľska vôbec neodišli. V prípade Bratislavy však situácia vyzerá inak. Dávne hlavné mesto Uhorského kráľovstva a miesto korunovácie Habsburgovcov sa skôr spája s Viedňou a Budapešťou než s krajinou za Tatrami.

Keď sa dnes prechádzam po hlavnom meste Slovenska, častokrát prejdem okolo Poľského inštitútu, ktorého polohu, treba uznať, pozná každý Bratislavčan. Ale aj v Bratislave možno predsa nájsť miesta, ktoré sú „veľmi poľské“ a do každodenného života obyvateľov tohto mesta sa už vpísali natrvalo.

Pamätám si, keď som raz hľadal skratku v spleti ulíc bratislavského centra a vošiel som medzi bytovky v pokojnej mestskej časti. Bol som prekvapený, keď som si uvedomil, že som sa ocitol na… Poľskej ulici! Práve vtedy som objavil, že presne takto sa dá prísť do styku so severným susedom Slovenska.

A presne tak to každý deň robia obyvatelia Bratislavy. Aké Poľsko objavujú Bratislavčania, keď každý deň prechádzajú po jej uliciach? V čase, keď oslavujeme sté výročie znovuzískania nezávislosti Poľska, to môže byť téma zaujímavých diskusií.

Vďaka Poľskej ulici, ktorá sa nachádza medzi Justičným palácom a Karadžičovou ulicou, som nahliadol do mapy Bratislavy. Chcel som totiž nájsť viac miest spätých s našou vlasťou. Hneď som postrehol, že obyvatelia slovenského hlavného mesta nájdu Poľsko najmä v podobe poľských mien a miest v názvoch bratislavských lokalít. Mickiewiczova ulica, ktorá zvečňuje nášho básnika, je rozhodne najdôležitejšia. Bratislavčania ju volajú veľmi milo – Mickiewička (v písanej podobe aj Mickievička).

Nachádza sa v centre mesta a dnes je skutočnou dopravnou tepnou. Všetci však snívajú o tom, že raz sa z nej stane pešia zóna so všetkým, čo k tomu patrí. Bolo by skvelé, keby sa pri tejto príležitosti podarilo zvečniť patróna ulice v podobe pamätnej tabule tak, ako je to v prípade miestnych ulíc pomenovaných po iných slovanských spisovateľoch.Čo je však zaujímavé, svoju ulicu v Bratislave má aj Juliusz Słowacki. Nachádza sa v Ružinove medzi rodinnými domami ďaleko od hlavných ťahov. Od Mickiewičky sa líši tak veľmi, ako sa názormi odlišovali obaja básnici. Možno je to dobrý príklad toho, ako Slovákom priblížiť genézu sporu o romantizmus?

Viac ako poľskú poéziu Slováci určite poznajú prózu. Preto nikoho neprekvapuje Sienkiewiczova ulica – úzke centrum mesta a secesné staromestské domy tiež istým spôsobom približujú nášho nositeľa Nobelovej ceny. A keby nejakým zázrakom náhle vyskočil z niektorého staromestského domu blízko secesného Modrého kostolíka svetoznámy spisovateľ a novinár, možno by to okoloidúcich ani neprekvapilo.

Teším sa, že svoju ulicu má v Bratislave aj – ako sme sa nedávno dozvedeli – najvplyvnejšia žena v dejinách sveta. Hoci na Slovensku je oficiálne známa ako Marie (Mária) Curiová, tabule ulice Marie Curie-Sklodowskejv Petržalke nesú jej plné meno (hoci vo francúzskej podobe). Nikoho by nemala prekvapovať lokalizácia tejto adresy, veď v blízkosti má svoju ulicu aj Albert Einstein, génius, ktorý obdivoval našu rodáčku a považoval ju za múdrejšiu, ako bol on sám. Je blízkosť týchto ulíc ďalšia náhoda?

V Petržalke nájdeme ďalšie výnimočné miesto, ktoré zvečňuje ďalšieho nášho veľkého rodáka. Je to naozaj výnimočné miesto, pretože je vôbec jediné, ktoré patrón navštívil osobne. Námestie Jána Pavla II. sa do pamäte všetkých Slovákov zapísalo ako miesto, na ktorom poľský pápež odslúžil svätú omšu počas návštevy v Bratislave v roku 2003. Pamätník rímskeho biskupa z Poľska, ktorý stojí hneď pri Kostole Svätej rodiny, je tiež jedinou sochou v Bratislave, ktorá zvečňuje Poliaka. Myslím si, že určite zaslúžene.

Krakovská ulica v Bratislave (neďaleko Palisád stúpajúcich k Hradu) by tiež nemala nikoho prekvapiť. V Krakove sa totiž nachádza Bratislavská ulica. Určite nie náhodou, veď Bratislava a Krakov sú partnerské mestá, ktoré spája priateľstvo. Respektíve toto priateľstvo skôr badať medzi obyvateľmi ako úradníkmi.

Asi niet jediného Slováka, ktorý by neobdivoval dávne hlavné mesto Poľska. Ani ja si neviem spomenúť na iné dve historické centrá miest, ktoré by sa na seba tak veľmi podobali. Ale keďže Bratislava je hlavné mesto, medzi adresami nemôže chýbať ulica s názvom poľského hlavného mesta.

A hoci na Varšavskej ulici (v mestskej časti Nové Mesto) nestoja sklenené mrakodrapy ako na Marszałkowskej ulici vo Varšave ani paláce z parku Łazienki Królewskie, obyvatelia sa určite nemajú na čo sťažovať. Mať dva názvy hlavných miest v adrese – najmä ak ide o ďalšie miesto, ktoré sa teší popularite na Slovensku – je veľké privilégium!

Odtrhnem oči od mapy Bratislavy a na chvíľu sa zamyslím. Komu by napadlo, že je v nej až toľko Poľska! Spomeniem si ešte na hroby poľských vojakov na vojenskom cintoríne v Kopčanoch a na Poliakov, ktorí zahynuli, keď sa snažili dostať na západ cez železnú oponu. Ich mená sú vyryté na bielom kameni pamätníka na Devíne.

A hoci kríže a tabule s poľskými menami pripomínajú Bratislavčanom tragické osudy našich rodákov, aj názvy ulíc a námestí tiež zohrávajú dôležitú úlohu. Každý sa predsa narodil a býval na nejakej adrese. Na adrese, ktorú nosil pri sebe v dokumentoch a na ktorú sa vracia myšlienkami, keď mu osud káže vysťahovať sa zo svojho rodiska.

Bratislava sa celý čas rozvíja, pribúdajú nové sídliská a ulice. Som zvedavý, či sa na mape slovenského hlavného mesta objavia ďalšie názvy späté s Poľskom. Namiesto úradníkov čoraz častejšie o tom rozhodujú samotní obyvatelia, preto veľa závisí od toho, aké Poľsko budeme propagovať my – občania Poľskej republiky – žijúci na Slovensku. Myslím si, že Poľská ulica, ktorá sa nachádza v centre mesta, zatiaľ svedčí o tom, že sympatie voči našej krajine Slovákom nechýbajú.

Arkadiusz Kugler

MP 100 Rokov 10/2018