post-title Alina Šošoková

Alina Šošoková

Alina Šošoková

 VENI VIDI AMAVI 

Pochádza z poľskej rodiny zo Zaolžia, z Třinca. Do Bratislavy prišla študovať ekonomiku v roku 1965. Pracovala vo firme Kerametal, v oddelení medzinárodného obchodu.

Do Bratislavy som prvý raz prišla ako tínedžerka v rámci školského výletu. Očarilo ma mesto aj jeho atmosféra. Cítila som sa tu ako v Taliansku – po uliciach jazdili na skútroch, sediac elegantne naboku, krásne dievčatá v šatách s naškrobenými spodničkami.

Nie je teda prekvapujúce, že som prišla študovať práve sem a… zostala som tu navždy. Tu som sa tiež zaľúbila do chalana – džezového muzikanta. Bývala som na internáte blízko hradu, preto sa stal častým cieľom mojich prechádzok. Vtedy bol dosť zanedbaný, ale neďaleko sa nachádzal amfiteáter, kde sa uskutočňovali vystúpenia ľudových súborov alebo letné filmové predstavenia.

Dnes je na tomto mieste krásna, nová záhrada, ktorá sa stala scénou pre moje fotenie. Niekedy sem prichádzam na prechádzky s mojimi dvomi vnukmi.

Obrázky z výstavy sa líšia od tých, ktoré sú použité na stránke www.polonia.sk. Týmto Vás chceme povzbudiť k návšteve výstavy v Poľskom inštitúte. Bude tam pre Vás do 9. februára 2024.

 

Pochodzi z polskiej rodziny z Zaolzia, z Trzyńca. Do Bratysławy przyjechała na studia ekonomiczne w 1965 roku. Pracowała w dziale handlu zagranicznego firmy Kerametal.

Do Bratysławy przyjechałam po raz pierwszy jako nastolatka z wycieczką szkolną. Byłam oczarowana miastem, jego atmosferą. Czułam się tu jak we Włoszech – po ulicach jeździły na skuterach, siedząc elegancko, bokiem, piękne dziewczyny w sukniach z nakrochmalonymi halkami.

Nic więc dziwnego, że to właśnie tu przyjechałam na studia i… zostałam na zawsze. Tu też zakochałam się w chłopaku – muzyku jazzowym. Ponieważ mieszkałam w akademiku niedaleko zamku, był on częstym celem moich spacerów. Wtedy był dosyć zaniedbany, ale obok niego znajdował się amfiteatr, gdzie odbywały się występy zespołów ludowych czy kino letnie.

Dziś w tym miejscu jest piękny, nowo powstały ogród i to on stał się scenerią mojej sesji fotograficznej. Czasami przychodzę tu na spacery z moimi dwoma wnukami.

Zdjęcia, które można obejrzeć na wystawie, różnią się od tych wykorzystanych na www.polonia.sk. W ten sposób zachęcamy Państwa do odwiedzenia wystawy w Instytucie Polskim, która potrwa do 9 lutego 2024 roku.

Foto: Agnieszka Stefańska

MP Veni, Vidi, Amavi 12/2023