post-title Anna Jagodová

Anna Jagodová

Anna Jagodová

 VENI VIDI AMAVI 

Narodila sa na Slovensku, v Udavskom, v poľsko-slovenskej rodine. Absolventka Akademie Sztuk Pięknych (Akadémie umení) v Krakove, maliarka.

Na štúdiá do Krakova som vycestovala v roku 2005. Od roku 2017 opäť žijem a tvorím na Slovensku, v Udavskom. Sú miesta, na ktorých srdce začína biť rýchlejšie, miesta, s ktorými človek cíti istú blízkosť a sníva o tom, aby tam mohol byť čo najdlhšie.

Takým miestom je pre mňa kaštieľ v Humennom. Keď som sa po rokoch vrátila do rodného regiónu, spojenie s týmto miestom sa začalo posilňovať. Kedysi som sa videla vo sne, ako sa voľne pohybujeme interiérom kaštieľa ako vlastným domom.

Nie tak dávno sa tento sen splnil v podobe tohto fotenia, ktoré je pre mňa veľmi dôležité.

Obrázky z výstavy sa líšia od tých, ktoré sú použité na stránke www.polonia.sk. Týmto Vás chceme povzbudiť k návšteve výstavy v Poľskom inštitúte. Bude tam pre Vás do 9. februára 2024.

 

 

Urodzona na Słowacji, w Udavskim, w polsko-słowackiej rodzinie. Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, malarka.

Wyjechałam na studia do Krakowa w 2005 roku. Od 2017 roku mieszkam i tworzę ponownie na Słowacji, w Udavskim. Są miejsca, w których serce zaczyna bić szybciej, miejsca, z którymi człowiek czuje pewną bliskość i marzy, by zostać tam jak najdłużej.

Właśnie takim miejscem jest dla mnie Zamek w Humenném. Po latach, gdy wróciłam w rodzinne strony, więź z tym miejscem zaczęła się wzmacniać. Kiedyś we śnie widziałam siebie swobodnie poruszającą się po wnętrzach zamku jak po własnym domu.

Nie tak dawno to senne marzenie spełniło się, czego wynikiem jest ta ważna dla mnie sesja fotograficzna.

Zdjęcia, które można obejrzeć na wystawie, różnią się od tych wykorzystanych na www.polonia.sk. W ten sposób zachęcamy Państwa do odwiedzenia wystawy w Instytucie Polskim, która potrwa do 9 lutego 2024 roku.

Zdjęcie: Katarzyna Čuha

MP Veni, Vidi, Amavi 12/2023